Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, to związki chemiczne, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą prowadzić do tzw. stresu oksydacyjnego, uszkadzając DNA, białka i lipidy, co może przyczyniać się do rozwoju różnych chorób, w tym nowotworów, chorób serca, układu krwionośnego i przyspieszać procesy starzenia. Jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów, występujących w naturze są owoce jagodowe. Zamiast kupować suplementy diety, korzystajmy z naturalnych produktów, szczególnie w sezonie. W okresie jesienno -zimowym świetnie sprawdzą się też owoce mrożone.
Oto przegląd owoców jagodowych z największą ilością przeciwutleniaczy, występujących na naszym rodzimym rynku:
1. Borówki (Vaccinium myrtillus)
- Antocyjany: Silne przeciwutleniacze, które nadają borówkom ich charakterystyczny niebieski kolor. Pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, wspierają zdrowie serca i mogą poprawić funkcje poznawcze.
- Witamina C: Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zdrowie skóry.
2. Maliny (Rubus idaeus)
- Antocyjany: Wspomagają zdrowie naczyń krwionośnych i mogą zmniejszać stan zapalny.
- Kwas elagowy: Ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
- Witamina C: Działa jako antyoksydant, wspiera układ odpornościowy.
3. Jeżyny (Rubus fruticosus)
- Antocyjany: Chronią przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie mózgu.
- Witamina C i E: Wzmacniają układ odpornościowy i chronią komórki przed uszkodzeniami.
4. Truskawki (Fragaria × ananassa)
- Witamina C: Wysoka zawartość, działa jako silny antyoksydant.
- Kwas elagowy: Przeciwdziała nowotworom i stanom zapalnym.
- Antocyjany: Wspierają zdrowie serca i mają działanie przeciwzapalne.
5. Aronia (Aronia melanocarpa)
- Antocyjany: Bardzo wysokie stężenie, wspierają zdrowie serca i naczyń krwionośnych.
- Witamina C: Wzmacnia układ odpornościowy.
- Polifenole: Wspierają zdrowie serca i działają przeciwzapalnie.
6. Czarna i czerwona porzeczka (Ribes nigrum i Riges rubrum)
- Antocyjany: Wysoka zawartość, wspierają zdrowie naczyń krwionośnych.
- Witamina C: Silny antyoksydant, wspiera zdrowie skóry i układ odpornościowy.
- Kwas gamma-linolenowy: Wspomaga zdrowie skóry.
- Tokoferole – wit. E rozpuszczalna w tłuszczach, chronią błony komórkowe przed uszkodzeniem, ochrona przed UV.
Korzyści zdrowotne przeciwutleniaczy w owocach jagodowych
- Redukcja Stresu Oksydacyjnego: neutralizują wolne rodniki, zmniejszając uszkodzenia komórek.
- Zdrowie Serce: pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawić profil lipidowy.
- Zapobieganie Nowotworom: niektóre mają właściwości przeciwnowotworowe, chroniąc komórki przed mutacjami.
- Poprawa Funkcji Poznawczych: mogą wspierać zdrowie mózgu i poprawić pamięć.
- Wsparcie Układu Odpornościowego: wzmacniają odpowiedź immunologiczną organizmu